Скъсяване/ удължаване на пръстите на ходилото
Операция "Пепеляшка"

Същност

Нужда от скъсяване или удължаване на пръстите на ходиото, може да бъде наложена вследствие на генетична предразположеностСъответно човек е роден с по-къси или по-дълги пръсти на ходилата, което предизвиква неудобство при ходене, предимно, със затворени обувки. Проблемът е по – ярко изавен конкретно при дамите. Любимите високи токчета се превръщат в уреди за изтезание, тъй като предизвикват висока степен на неудобство и болка.

Друг аспект на текущата проблематика е чисто естетичният такъв. Пръстите на краката не изглеждат хармонично и правилно подредени.

Д-р Димитър Стаматов може да Ви консултира относно най- подходящият метод за корекция на проблеми с дължината пръстите на ходилото. 

skasiavane-udaljavane-na-prasti

Лечение

Скъсяването или удължаването на пръстите и промяната на формата им се изръвшва с малки козметични портали, миниинвазивно. За фиксация се използват специални игли или биоразградими винтове. Операцията може да бъде извършена едновременно на няколко или всички пръсти и на двете стъпала. Процедурата налага носенето на следоперативна обувка за 30 дни, а възстановяването средно е от 45 до 75 дни.

Скъсяване на пръститите на ходилата

Процедурата, свързана с безопасното скъсяване на пръстите на крака, се извършва чрез отстраняване на костта от пръста/пръстите, за да се постигне желаната дължина. Целта е да се постигне така нареченото “стълбище” при подредбата на пръстите. В някои случаи се налага поставянето на специален биовинт или игла, с цел зарастване на костите в правилна позиция. 

Състоянието засяга, както жени, така и мъже. Пациентите често споделят, че крият краката си, никога не носят отворени обувки. Мнозина не знаят, че съществува операция за скъсяване на пръстите на стъпалата. Често средните 3 пръста на крака или само вторият и третият пръст се нуждаят от операция за скъсяване. Пациентите също се оплакват от триене на пръстите и повърхността на обувките; реални затруднения при намирането на обувки  и лошия естетичен вид на дългите пръсти;

Триенето на пръстите може да причини болезнени мазоли и бучки под кожата, наречени “Бурсит”, които се образуват върху малките кокалчета на пръстите на краката. След като бъде извършена операция за скъсяване на пръстите, тези проблеми също ще бъдат разрешени.

Консултацията с д-р Стаматов обхваща процедурите по извършване на операцията за скъсяване на пръстите на крака, рехабилитация, изисквания за възстановяване след операцията и рисковете от операцията.

Удължаване на пръститите на ходилата

Всъщност това състояние се дължи на къса метатарзална кост (дълга кост, стигаща до пръста на крака), а не на къс пръст (Състояние известено като “Брахидактилия”). В случая метатарзалната кост спира да расте спонтанно. Според статистиката, въпреки че може да засегне всяка метатарзална кост, почти винаги става дума за 4-ти пръст на крака – 4-та метатарзална кост.

Какво включва операцията?

Има два основни метода за удължаване на пръстите на стъпалата, като и двата включват хирургично „счупване“ на метатарзалната кост. При първия метод се използва външен фиксатор, който се фиксира към костта и остава там в продължение на няколко месеца. През този период метатарзалната кост се удължава постепенно. Като алтернатива може да се постави костна присадка, за да се удължи необичайно късата метатарзална кост. Малката костна присадка се взема от костта на петата, така че няма риск от отхвърляне.

Често задавани въпроси
 1. При конкретни запитвания свързани с Халукс-Валгус / Hallux-Valgus, моля изпращайте снимки на стъпалата си в натоварено състояние т.е. необходимо е да сте стъпили на краката си. Това е единственият начин за получаване на максимално точни ценови параметри .
 2. При желание за консултация е необходимо предварително насрочване на час на телефонен номер     +359 893 030 310
 3. Пълен списък с услуги намерете ТУК
 4. За контакти
 • Възстановителният процес отнема (грубо) около 3 месеца, което е периодът необходим за зарастване на костта.
 • 35 дни се носи специална следоперативна обувка (включена в цената а операцията).

Цената на операцията се определя изцяло от степента на деформация и използвания метод за отстраняване на Hallux-Valgus.

 • Болничен престой
 • Консумативи (калъф за къпане; следоперативна обувка; метални изделия и др;)

При желание, третиране на двете ходила е напълно възможно.

 • Не
 • Операциите на Hallux-Valgus не се покриват от ЗК
 • Всички ценови параметри се определят от степента на увреждане и използваните материали
 • Лечение на всякакви видове заболявания на глезена, стъпалото и пръстите на ходилата
 • Лечение на всички видове фрактури на горен и долен крайник
 • Детска ортопедия: първични прегледи за луксация и дисплазия на тазобедрени стави, криви крачета и вродени деформации
 • Пълен списък с услуги вижте ТУК

Свържете се с Д-р Стаматов