Халукс-Валгус

Какво е Халукс-Валгус

Повечето пациенти се оплакват от болка директно върху зоната на буниона, в рамките на ставата на големия пръст и / или в долната част на стъпалото. Бунионът може да е раздразнен, зачервен, горещ или подут. Болката може да бъде тъпа и лека или силна и остра. Размерът на буниона не води непременно до повече болка. Болката често се влошава от обувките, особено тези, които претъпкват пръстите на краката. Докато някои буниони могат да причиняват значителна болка, други буниони могат да не са болезнени изобщо.

izpaknalo-kokalche

Видове корекции

Стандартен метод със скрит достъп

Повечето методи, които използваме ( остеотомия по метода на Шеврон, Скарф, Акин, Лапиус и др. ) позволяват разрезите да бъдат направени отстрани на ходилото и погледнато отгоре да не се виждат. Обикновено заедно с корекцията на самото “ кокалче “ се прави корекция и на палеца на крака, за да може да се изправи напълно деформацията. Също така се прави и мекотъканен баланс на капсулата на ставата на палеца и пластична операция на едно от сухожилията на същия. Операциата на халукс валгус при мен е комплекс от 4 различни метода в 1. Това гарантира много нисък процент на рецидиви под 10% за период от 15г. При фиксацията на костите се използват специални винтове от титании с много малки размери. Методите, които използвам, са се утвърдили във времето и гарантират отлични резултати.

Корекция на Халукс - Валгус по метода Skarf + Akin

Перкутанен / Презкожен метод

Методът се прилага при леки до средни форми на деформацията. Използвам минимални разрези с дължина 5мм до 1см. След корекция, позицията на пръста се задържа със специални метални игли, винтове или само превръзка. Предимството на тази операцията са изключително много!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК.

Миниинвазивна корекцияа на Халукс - Валгус

Супер Халукс

Този метод е иновативен и измислен от Д-р Стаматов за изключително бързото възстановяване на пациента. Може да се използва за всякакви деформации от най-леките до най-тежките такива. 1вата метатарзална кост се прерязва по специален начин, а фиксацията се извършва с титаниева плака, която е плод на инжинерна разработка, кояето е индивидуална и се използва само от доктор Стаматов. Тази конструкция позволява на пациента ранна рехабилитация и ходене без следоперативна обувка. Пациентът обува удобни обувки и ходи директно с тях, спорт се разрешава около месец след операцията. Металната плака се отстранява година след операцията ако има субективни оплаквания.

Халукс-Валгус
Упражнения за превенция
Халукс-Валгус
Следопертивни упражнения
Следоперативен оток

За да намалим отичането на краката има специални чорапи за отоци по долните крайници и след операция на Халукс – Валгус. Те заедно с комплекс от упражнения и медикаменти значително намаляват следоперативния оток.
Попитайте ме за тях при консултация.

Трябва да имате търпение, всичко ще отшуми средно след 3 до 6 месеца, понякога и година.

Кога спада напълно отокът след операция на Халукс – Валгус?

Отокът след презкожната корекция на
“изпъкналото кокалче” е около 5 пъти по – малък в сравнение с класическа отворена операция.

Колко оток ще имате, зависи от:

Степента на деформация – по – голямата деформация винаги е причина за повечето оток.

Съпътстващи деформации – за съжаление, през последната година, 80% от операциите са на множество деформации на предния ходилен отдел. Чрез презкожната корекция, те могат успешно да се коригират в една интервенция. Това неизбежно води до появата на повече оток ( например: когато има 5 малки дупчици от 2-5мм, а в ходилото има над 10 прерязани кости ).

Възраст и организъм – възрастта и състоянието на костната плътност също оказва влияние върху следоперативния оток.

Придружаващи заболявания – отокът е по – изразен и присъства по – дълго време, когато имате разширени вени, проблеми със сърцето или бъбреците и др.

Активност – колкото повече натоварвате ходилата в първите седмици след операция, толкова по – отекли ще са те. Покоят е особено важен през първата седмица.

Костно срастване – процес, който се изразява в зарастване на костта и постепенно намаляване на отока. Това се случва в периода 3ти до 6ти месец, но може и да отнеме до година.

Инфекция – за щастие, с презкожната корекция, рискът от инфекции е сведен до минимум. Успешно по тази методика се оперират пациенти с диабет, ревматоиден артрит и др.

 

Често задавани въпроси
 1. При конкретни запитвания свързани с Халукс-Валгус / Hallux-Valgus, моля изпращайте снимки на стъпалата си в натоварено състояние т.е. необходимо е да сте стъпили на краката си. Това е единственият начин за получаване на максимално точни ценови параметри .
 2. При желание за консултация е необходимо предварително насрочване на час на телефонен номер     +359 893 030 310
 3. Пълен списък с услуги намерете ТУК
 4. За контакти
 • Възстановителният процес отнема (грубо) около 3 месеца, което е периодът необходим за зарастване на костта.
 • 35 дни се носи специална следоперативна обувка (включена в цената а операцията).

Цената на операцията се определя изцяло от степента на деформация и използвания метод за отстраняване на Hallux-Valgus.

 • Болничен престой
 • Консумативи (калъф за къпане; следоперативна обувка; метални изделия и др;)

При желание, третиране на двете ходила е напълно възможно.

 • Не
 • Операциите на Hallux-Valgus не се покриват от ЗК
 • Всички ценови параметри се определят от степента на увреждане и използваните материали
 • Лечение на всякакви видове заболявания на глезена, стъпалото и пръстите на ходилата
 • Лечение на всички видове фрактури на горен и долен крайник
 • Детска ортопедия: първични прегледи за луксация и дисплазия на тазобедрени стави, криви крачета и вродени деформации
 • Пълен списък с услуги вижте ТУК

Свържете се с Д-р Стаматов