Плоско ходило

Същност на плоското ходило

Плоскостъпието е едно от най-честите оплаквания свързани с  опорно – двигателния апарат. Обикновено се проявява след 40 годишна възраст, като засяга около 20% от населението.

Стъпалото има два свода – напречен, между палеца и безименния пръст и надлъжен, от основата на пръстите до петата. Ролята им е да омекотяват натоварването на тялото при ходене. Плоскостъпие се появява при спадане или изравняване на единия или двата свода. В резултат на това мускулите и сухожилията на ходилото и прасците се преобременяват и впоследствие ходилото се деформира.

plosko hodilo
Дисбаланс при плоско ходило

Причини

Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло. Роля играят и неудобните обувки – модерните високи токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Популярните обувки с плоски подметки също не са подходящи. Продължителното стоене прав (сервитьори, фризьори, стоматолози, учители) или прекомерното натоварване (физически работници), както и някои заболявания като например ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.

Симптоми

Ако плоскостъпието не се лекува деформацията постепенно се задълбочава. В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките обикновено се появяват след продължително ходене или стоене прав.. Постепенно те се усилват и могат да се проявяват и в покой. Може да се появи и оток по гърба на ходилото. Постепенно стъпалото се удължава и разширява и впоследствие се деформира

Усложнения

Понякога се появяват силно болезнени мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи походката е силно затруднена и се налага използване на помощно средство. В този аспект страданието не е животозастрашаващо, но може да доведе до инвалидизация на болния.

Профилактика

Профилактичните мерки включват контрол на теглото, спазване на подходящ режим на работа и спорт, както и носенето на подходящи обувки. При леките степени на се препоръчва лечебна гимнастика с упражнения за заякване на мускулатурата на подбедриците и укрепване на свода. Ходенето бос лятно време подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Трябва да се избягват чехлите и джапанките, които не позволяват корекция на ходилото. Ортопедичните стелки са най-честото и лесно за приложение средство за облекчаване на оплакванията. Съветвам своите пациенти да носят удобни ортопедични обувки с вградени напречен и надлъжен сводове и редовно да следят състоянието си при ортопед. В случаите с тежка или прогресираща деформация извършваме оперативна корекция. Прогнозата на заболяването при правилно и навременно лечение е отлична.

Лечение на плоско ходило

diustaban-ploskostapie
плоскостъпие

Диагностика

Диагностиката на плоскостъпието е лесна. Сводовете се измерват посредство отпечатък на ходилото върху лист с мастило. Съвременната диагностика на плоскостъпието включва компютърни методи за оценка на изразеността на свода. При нормално състояние вътрешната страна не трябва да оставя отпечатък. За уточняване на диагнозата се използва и рентенографията.

Резултати от лечение на плоско ходило при д-р Стаматов
2 седмици след корекция на плоско ходио
3 месеца след корекция на детско плоскостъпие
Често задавани въпроси
 1. При конкретни запитвания свързани с Халукс-Валгус / Hallux-Valgus, моля изпращайте снимки на стъпалата си в натоварено състояние т.е. необходимо е да сте стъпили на краката си. Това е единственият начин за получаване на максимално точни ценови параметри .
 2. При желание за консултация е необходимо предварително насрочване на час на телефонен номер     +359 893 030 310
 3. Пълен списък с услуги намерете ТУК
 4. За контакти
 • Възстановителният процес отнема (грубо) около 3 месеца, което е периодът необходим за зарастване на костта.
 • 35 дни се носи специална следоперативна обувка (включена в цената а операцията).

Цената на операцията се определя изцяло от степента на деформация и използвания метод за отстраняване на Hallux-Valgus.

 • Болничен престой
 • Консумативи (калъф за къпане; следоперативна обувка; метални изделия и др;)

При желание, третиране на двете ходила е напълно възможно.

 • Не
 • Операциите на Hallux-Valgus не се покриват от ЗК
 • Всички ценови параметри се определят от степента на увреждане и използваните материали
 • Лечение на всякакви видове заболявания на глезена, стъпалото и пръстите на ходилата
 • Лечение на всички видове фрактури на горен и долен крайник
 • Детска ортопедия: първични прегледи за луксация и дисплазия на тазобедрени стави, криви крачета и вродени деформации
 • Пълен списък с услуги вижте ТУК

Свържете се с Д-р Стаматов