Криви крачета / Еквиноварус

Същност

Кривите крачета или т.н. “Конско Ходило” е състояние, при което кракът или краката на новороденото изглеждат така, сякаш се завъртат навътре в глезенната става (усукват се около себе си) . Кракът е насочен надолу и навътре, а стъпалата на краката са обърнати един към друг.

Известно е като “Talipes equinovarus congenitus” (CTEV) – ”Криви крачета” или “Конско-варусно ходило”.

В 50% от случаите са засегнати и двата крака. Според Националните институти по здравеопазване, малко над 1но на всеки 1000 кърмачета се раждат с този проблем.

krivi-kracheta-equinovarus

Симптоми

При бебе, родено с криви крачета, горната част на краката се завърта надолу и навътре. Арката е по – изразена и петата се обръща навътре. Мускулите на ходилото са склонни да бъдат недоразвити. Ако е засегнат само единият крат, той обикновено е малко оп – къс от другия, особено при петата. Човек с тази деформация обикновено не изпитва дискомфорт или болка при ходене.

Диагностика

Диагнозата се поставя непосредствено след раждането на бебето. Понякога деформацията бива диагностицирана при ехографски преглед по време на бременността.

Рисковите фактори за появата на Еквиноварус са:

 • Пол – деформацията при мъжете е два пъти по – честа отколкото при жените
 • Генетика – ако има един родител с тази деформация, рискът на раждане на дете с деформацията се повишава с около 30%. Рискът се повишава в случай, че и двамата родители са имали този проблем.

Диагнозата може да бъде поставена и преди раждането чрез ултравуково изследване, особено, ако са засегнати и двата крака. При такава ситуация, не е възможно лечение преди раждането на бебето. Независимо, дали състоянието е по време на бременност или след него, лекарите могат да препоръчат повече  тестове за проверка на други здравословни усложнения, кто Спина бифида и Мускулна дистроция.

Резултати от лечение проведено от
д-р Стаматов
Преди
karivi-kracheta-bebe-ortoped
След
Лечение

Кривите крачена не се подобряват без лечение. Отлагането на специализирано лечение увеличава риска от усложнения по – късно в живота. Лечението се прилага през първите 1 – 2 седмици от раждането на детето. Колкото по – -рано е започнато, толкова по – голям е шансът за добър резултат. Целта е краката краката да бъдат функционални и без болка.

И ОЩЕ...

Основният начин на лечение е методът на Ponseti, при който специалистът манипулира крака на бебето с ръце. Целта е да се коригира деформацията. След това се прилага гипсова имобилизация от пръстите до бедрото, за да се държи крака в съответната коригирана позиция. Обикновено има една сесия на седмица. Манипулацията и гипсирането се извършват много внимателно и пациентът не трябва да изпитва болка. През седмица гипсовете се подменят и всеки път се постига малко повече корекция от предишния. Целият процес може да наложи от 4 до 10 гипсови превръзки, в зависимост от тежестта на деформацията.

Малката хирургия може да следва метода на лечение с Ponseti, ако е необходимо, да се освободи Ахилесовото сухожилие. След като краката бъдат коригирани, пациентът трябва да носи специални обувки, прикрепени към шина, за да поддържа крака или краката в коригирано положение и да се предотврати рецидив на деформацията. От 2 до 3 месеца обувките се носят 23 часа на ден. След това се носят само през нощта, докато децата навършат 5 години. За да бъде ефективен методът на Ponseti, процесът по лечението трябва да започне възможно най – рано, а родителите трябва стриктно да спазват дадените от лекуващия лекар инструкции за носене на обувките. В случай, че препоръките не бъдат спазвани стриктно, стъпалото може да се върне в първоначалното си положение и лечението трябва да започне отново.

Докато бебето носи гопс, родителите трябва да наблюдават за промени в цвета на кожата или температурата, тъй като това може да означава, че гипсът е твърде стегнат. Добре третираната деформация не трябва да оставя детето в неравностойно положение. Те ще могат да играят като другите деца. Оставени нелекувани, обаче, могат да възникнат усложнения. Обикновено няма да има болка или дискомфорт, докато детето не застане и не ходи.

Често задавани въпроси
 1. При конкретни запитвания свързани с Халукс-Валгус / Hallux-Valgus, моля изпращайте снимки на стъпалата си в натоварено състояние т.е. необходимо е да сте стъпили на краката си. Това е единственият начин за получаване на максимално точни ценови параметри .
 2. При желание за консултация е необходимо предварително насрочване на час на телефонен номер     +359 893 030 310
 3. Пълен списък с услуги намерете ТУК
 4. За контакти
 • Възстановителният процес отнема (грубо) около 3 месеца, което е периодът необходим за зарастване на костта.
 • 35 дни се носи специална следоперативна обувка (включена в цената а операцията).

Цената на операцията се определя изцяло от степента на деформация и използвания метод за отстраняване на Hallux-Valgus.

 • Болничен престой
 • Консумативи (калъф за къпане; следоперативна обувка; метални изделия и др;)

При желание, третиране на двете ходила е напълно възможно.

 • Не
 • Операциите на Hallux-Valgus не се покриват от ЗК
 • Всички ценови параметри се определят от степента на увреждане и използваните материали
 • Лечение на всякакви видове заболявания на глезена, стъпалото и пръстите на ходилата
 • Лечение на всички видове фрактури на горен и долен крайник
 • Детска ортопедия: първични прегледи за луксация и дисплазия на тазобедрени стави, криви крачета и вродени деформации
 • Пълен списък с услуги вижте ТУК

Свържете се с Д-р Стаматов