Бунионет

Причини за появата на Бунионет

Най-честата причина за бунионетите са лошите обувки, които оказват натиск върху структурата на стъпалото. Обувките с тесни пръсти могат да причинят бунионети и поради тази причина състоянието е по-вероятно да се развие при жените, отколкото при мъжете. Освен това, някои хора имат наследствена склонност да образуват бунионети.

bunionet

Симптоми

Симптомито, които сигнализират за наличието бунионет включват зачервяване, подуване и подуване в зоната. Тези симптоми се изострят, в случаите, когато човек носи оувки, които дразнят (търкат/притискат) меките тъкани под кожата и предизвикват възпаление.

Значение

Т.н. “Шивашки бунион” (Tailor’s bunion) е подобен на нормалния бунион, но на различно място. Намира се от външната страна на крака в основата на малкия пръст. Бунионетът е костелива подутина, която често първоначално е малка, но с времето увеличава размера си. Може да бъде зачервена и болезнена.Бунионетът изисква своевременно лечение, като в противен случай състоянието се влошава прогресивно.

Диагностика

Диагностицирането на бунионет най-често се случва от самите пациенти, тъй като симптомите имат визуално изражение директно върху съответното място на стъпалото. Най-важното в тези случаи е консултацията със специалист в най- кратки срокове.

И ОЩЕ...

Бунионетите са известни още, като “Шивашки бунионети”, защото преди години шивачите са седелис кръстосани крака по цял ден, оказвайки натиск отстрани на стъпалото. Днес натискът от неудобните обувки е често срещана причина за образуване на бунионет, както и наследствени предразположености на костната система. Съществуват и  множество нехирургични методи за профилактика и лечение на бунионети.  случаите, когато тези методи не водят до желания резултзт, е възможно да се наложи операция.

Често задавани въпроси
 1. При конкретни запитвания свързани с Халукс-Валгус / Hallux-Valgus, моля изпращайте снимки на стъпалата си в натоварено състояние т.е. необходимо е да сте стъпили на краката си. Това е единственият начин за получаване на максимално точни ценови параметри .
 2. При желание за консултация е необходимо предварително насрочване на час на телефонен номер     +359 893 030 310
 3. Пълен списък с услуги намерете ТУК
 4. За контакти
 • Възстановителният процес отнема (грубо) около 3 месеца, което е периодът необходим за зарастване на костта.
 • 35 дни се носи специална следоперативна обувка (включена в цената а операцията).

Цената на операцията се определя изцяло от степента на деформация и използвания метод за отстраняване на Hallux-Valgus.

 • Болничен престой
 • Консумативи (калъф за къпане; следоперативна обувка; метални изделия и др;)

При желание, третиране на двете ходила е напълно възможно.

 • Не
 • Операциите на Hallux-Valgus не се покриват от ЗК
 • Всички ценови параметри се определят от степента на увреждане и използваните материали
 • Лечение на всякакви видове заболявания на глезена, стъпалото и пръстите на ходилата
 • Лечение на всички видове фрактури на горен и долен крайник
 • Детска ортопедия: първични прегледи за луксация и дисплазия на тазобедрени стави, криви крачета и вродени деформации
 • Пълен списък с услуги вижте ТУК

Свържете се с Д-р Стаматов