ПЛОСКОСТЪПИЕ
ПРИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

Плоскостъпието представлява спадане на свода на стъпалото. При него мускулите и сухожилията отслабват и се отпускат, а костите в изправено положение се смъкват към земята. Последствията от това са болки, изтръпване и бърза умора при ходене и натоварвания, както и значителни нарушения в походката. Най-честата последица от плоското стъпало е свръхпронацията (стъпването навътре), която предизвиква и най-много медицински проблеми. Ако не се лекува, плоскостъпието може да доведе до други болезнени състояния – плантарен фасциит, шипове в петата, чести травми на глезена, проблеми с коленните и тазобердените стави и дори дискови хернии.
Плоскостъпието може да бъде вродено и придобито след време поради други фактори.

Що за проблем е това
и какво да правим с него?

Плоскостъпието е прието да се смята за детски проблем, но може да се развие в зряла възраст.

OF8OOS0.jpg

Симптоми

Характерните симптоми са лесна уморяемост при ходене, съпроводена с болки в глезените, подбедриците, коленете и бедрата. Походката е тромава. Когато имаме съмнение за наличие на плоско ходило е уместно извършване на компютърна плантограма. По-тежките случаи се виждат и с оглед, възможно е да се увеличи номера на обувките, които носи пациента. Обувките се износват по-лесно от вътрешната страна.

feet1.jpg

Признаци

При децата основен белег е стъпването навътре, което е напълно несъзнателно. При възрастните оплакванията са от по-лесна уморяемост и чувство за тежест и болка в ходилата след натоварване. Спадането на сводовете често може да се види и визуално, като ходилото е видимо разширено. Не е изключено да се увеличи и номера на обувките. Походката става по-тромава и несигурна, с широко разтваряне на краката и по-голям размах на ръцете.
FlatFoot-650x450.jpg

Диагноза

В заключение – ако страдате от болки и имате оплаквания от ходилата, коленете или кръста – посетете специалист и се погрижете за здравето на стъпалата си! Основните изследвания за правилно поставяне на диагнозата са подометрията (пациентът стъпва на стъклена повърхност и се гледат ходилата му отдолу) и плантографията – отпечатък на ходилото, който се прави с 3D скенер. Разбира се, необходимо е да се потърси специалист.
Стъпалото има два свода – напречен между палеца и безименния пръст и надлъжен от основата на пръстите до петата. Ролята им е да омекотяват натоварването на тялото при ходене. Плоскостъпие се появява при спадане или изравняване на единия или двата свода. Това води до преобременяване на мускулите и сухожилията на ходилото и прасците. В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките се появяват след продължително стоене прав и се облекчават от почивка. Постепенно те се усилват и могат да се проявяват и в покой. Може да се появи и оток по гърба на ходилото, по-рядко глезена. Постепенно стъпалото се удължава и разширява, впоследствие се деформира. Понякога се появяват мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи се налага използване на помощно средство – бастун. Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло. Роля играят и неудобните обувки – модерните високи токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Популярните обувки с плоски подметки също не са подходящи. Продължителното стоене прав (сервитьори, фризьори, стоматолози, учители) или прекомерното натоварване (физически работници), както и някои заболявания като например ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.

Свържете се с нас: