Контузия в коляното и увреда на менискуса

 

 

 

в тази статия

Подобно на много травми на коляното , разкъсванията на менискуса могат да бъдат болезнени и инвалидизиращи. За съжаление, това е често срещано явление. В действителност, менискалното разкъсване е едно от най-често срещаните хрущялни наранявания на коляното .

Какво е това менискус

Това е парче от хрущял в коляното , което смекчава натоварването и стабилизира ставата. Той предпазва костите от износване. За да разкъсате тази хрущялна плочка само трябва да усучете рязко коляното си. В някои случаи парче от разкъсания хрущял се движи свободно в ставата, т. нар. „ ставна мишка ”, което предизвиква блокиране на коляното. Менискалните увреди са често срещани в контактните спортове като футбол, както и безконтактни спортове, изискващи скокове като волейбол, баскетбол и др. Увредата настъпва, когато човек сменя посоката внезапно по време на движение, и често се случва по едно и също време с други травми на коляното; като нараняване на предната кръстна връзка (ПКВ). Разкъсванията на мениска са с повишен риск за по-възрастни спортисти, тъй като менискусът отслабва с възрастта. Повече от 40% от хората над 65 години имат дегенеративни увреди на менискусите.

Какво е усещането при скъсан менискус?

Симптомите включват:

 • Болка в коляното
 • Подуване
 • „ Изпукване ” при настъпването на увредата
 • Трудност при огъване и изправяне на крака
 • Тенденция да блокира увреденото коляно

Първоначално болката може да не е толкова силна. Може дори да продължите физическите си упражнения или спорт. Но след известен покой, когато се развие възпалението, болката се засилва значително до невъзможност за движение в увредената става.

За да се диагностицира увредата, трябва да ви прегледа специалист ортопед-травматолог. Той или тя ще иска да чуе подробности за това как се е получило нараняването. Рентгенографията може да е необходима за да се изключи фрактура и артроза на ставата. Може да се наложи ЯМР ( ядрено-магнитен резонанс ), което позволява по-подробна оценка на меките тъкани в колянната става. Ясно може да се види мястото на увредата и да се направи цялостна оценка на състоянито на хрущяла в коляното.

Какво е лечението?

Лечение на скъсания менискус зависи от размера и местоположението на увредата. Други фактори, които влияят на лечението, включват възраст, ниво на активност и придружаващи травми. Външната част на менискуса, често се описва като “червената зона”, има добро кръвоснабдяване и понякога увредата в тази зона може да зарастне спонтанно, ако разкъсването е малко. Вътрешните две трети на менискуса са известени като “бяла зона”, която няма добро кръвоснабдяване и се подхранва от ставната течност. Увредите в тази зона няма да изчезнат сами по себе си, тъй като това пространство няма кръвоносни съдове.

 

За щастие, не за всички разкъсвания на менискуса се налага оперативна намеса. Ако коляното не се заключва, стабилно е, а симптомите отшумят, консервативното лечение може да е достатъчно.

За да се ускори възстановяването:

 • Покой.Да се ограничи физическата активност.
 •  Използвайте патерици, за да помогнете за облекчаване на болката.
 • Студени компреси, за да намалите болката и отока. Правете ги в продължение на 15-20 минути на всеки 3-4 часа за 2-3 дни или до отшумяване на болката и спадане на отока.
 •  Използвайте еластична превръзка или ортеза на засегнатото коляно, за да се контролира отока.
 • Повдигнете увредения крайник, когато седите или лежите на няколко възглавници ( над нивото на сърцето ).
 • Нестероидни противовъзпалителни средства ( НСПВС ), ще помогнат за болката и отока. Въпреки това, тези лекарства могат да имат странични ефекти, такива като повишен риск от кървене и язви. Те трябва да се използват само от време на време, освен ако вашият лекар казва друго.
 • Използвайте стречинг и укрепващи упражнения, за да намалите  стреса върху коляното си. Посъветвайте се със своя лекар, за да ви препоръча физиотерапевт.
 • Избягвайте контактни спортове, както и тичане и скачане.

Консервативното лечение не винаги дава добри резултати. Ако разкъсването е голямо, а ставата нестабилна и се заключва, само хирургичната намеса може да премахне увредения хрущял и да изчисти ставните мишки. Процедурата обикновено е доста проста и често можете да се прибера вкъщи  след нея. Може да се наложи ортеза след това за защита, ако се извършва възстановяване на връзки.

За 85% до 90% от хората, които претърпяват операцията за менискус, краткосрочните резултати са добри до отлични. Но в дългосрочен план, хората, които имат голяма менискална  увреда, която налага премахване на по-голяма част от менискуса, могат да бъдат с по-висок риск от развитие на гонартроза .

 

Кога ще почувствам коляното си по-добре?

Възстановителният период зависи от редица фактори, включително колко тежка е увредата на мениска. Пълното възстановяване от операцията може да отнеме 4 до 6 седмици, в зависимост от вида на процедурата, която се извършва, както и от други фактори. Но имайте предвид, че хората също се лекуват с различни темпове. В повечето случаи физикалната терапия се използва след операция, за да сведе до минимум усложненията и ускори  възстановяването.

 

Ако вашият медицински екип е съгласен, може да замените една активност с друга. Например бегачите могат да плуват до пълното си възстановяване.

Каквото и да правите, не бързайте! Не се опитвайте да се върнете към старото си ниво на физическа активност , докато:

 • Можете напълно да свивате и изправяте коляното си, без болка.
 • Липсва  болка при ходене, джогинг, спринт, или скок.
 • Коляното вече не е подуто.
 • Контузеното коляно е толкова стабилно, колкото здравото.

Ако започнете да използвате коляното си, преди да е оздравяло, вие може да допринесете за по-нататъшно увреждане.

Как да се предпазя от скъсване на мениска?

Разкъсванията на менискуса са трудни да се предотвратят, тъй като те обикновено са в резултат на злополука. Но някои предпазни мерки биха могли да намалят рисковете от травма на коляното.

Съвети:

 • Дръжте бедрените си мускули тонизирани, с редовни упражнения.
 • Загрявайтее добре преди физичеко натоварване
 • Дайте си време за почивка между тренировките. Уморените мускули може да увеличат риска от нараняване.
 • Уверете се, че сте с удобни спортни обувки с анатомична подметка.
 • Правете стречинг.
 • Никога не увеличавайте интензивността на вашата тренировка рязко . Направете промени бавно.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *