Диагнозата „халукс валгус“ или „бунион“

Диагнозата „халукс валгус“ (HALUX VALGUS),  „кокалчета на пръстите на краката“ или „бунион“  e добре познат   проблем за съвременната жена. Представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти, като в последствие се оформя костна издутина по върешната повърхност на стъпалото. Палецът  може да се завърти, а притисканите от него малки пръсти също да се деформират, даже да го възкачат. Ходилото става грозно, но и болезнено; трудно се намират подходящи обувки; продължителното ходене започва да става с почивки или с временно събуване. Предпочитаните от повечето жени  високи токове и тесни отпред елегантни платформи стават невъзможни за използуване.
Говоря в женски род, защото заболяването е предимно при жени( Ж/М = 8/2). Оплакват се от болки, търсят съвети от семейния лекар или от специалисти ортопеди,  а не смеят да предприемат нищо като лечение. Предлаганите в мрежата различни устройства (сепаратори на пръстите, лепенки за омекотяване на оформилите се мазоли, приспособления за „изправяне“ на палците по време на сън) не могат да решат трайно проблема. Те помагат само в началните фази на заболяването и то за да го забавят.
Единственият вариант за разумно лечение е оперативното лечение. Това поражда естествен страх в пациентите. често се чува репликата: “ Докторе, не смея да се оперирам – тези операции не били успешни!“.  Не мога да се съглася с това. В началото по-опитните ортопеди обясняваха, че за лечението на това заболяване има повече от 200 вида операции, което означава, че никоя от тях не е достатъчно ефективна или сигурна.  Това обаче беше отдавна. Правилната предварителна оценка на ходилото ( по външни,  рентгенови и плантографски  критерии), както и  използуването на прецизни инструменти и специални за целта импланти, направиха стъпалната хирургия много по сигурна и гарантираща оздравяването. Прилаганите днес оперативни процедури са „само“ няколко(5-6). Коя точно да се избере се решава по определен алгоритъм, съобразен с тежестта на деформацията. Тогава възможните грешки или неуспехи са минимални. Времето за възстановяване  – използуване на помощни средства, специални обувки е за много кратко време или изобщо не се налага такова. И всичко това работи успешно по света!  Не случайно през последните 10 години се разработи нова подспециалност на ортопедията, наречена „ подиатрия“ – наука за лечение на стъпални заболявания. Водещи специалисти в „подиатричната хирургия“ днес са от  САЩ, Канада и от повечето западни държави. Тези нови правила се прилагат вече и в България.
Това, което трябва да знаят пациентите с този проблем е, че решаването му днес е успешно и трябва да се забравят насложените от миналото страхове.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *